عباس بصیر، وزیر پیشین تحصیلات عالی افغانستان به تازهگی گفته است پس از رویکار آمدن حکومت طالبان بیش از ۳۰ درصد استادان دانشگاهها که بیشتر آنان در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد در کشورهای جهان تحصیل کرده بودند، افغانستان را ترک کردهاند.
به گزارش انصار، آقای بصیر در مصاحبهای با اندیپندنت فارسی گفته است که اقدامات حکومت طالبان در عرصهی تحصیلات عالی در افغانستان به شمول اخراج استادان تحصیلکرده و تغییر محتوای آموزش یک «روند خطرناک» با «پیامدهای ناگوار» است.
به گفتهی او، دانشگاههای افغانستان با رویکار آمدن «طالبان» از مکانی که انتظار میرود «تولید علم و دانش» در آنجا اتفاق بیفتد به مکانی محدود به «آموزش سواد» تبدیل شده است.
اندیپندینت همچنان به نقل از عباس بصیر گزارش داده که «طالبان علم و اندیشه را به زندان انداختهاند و دانشگاهها در حال تبدیل شدن به مدارس دینیاند.»
دینیسازیسازی متون و محتوای آموزش نیز به گفتهی آقای بصیر «بیشتر برگرفته از رویه معمول در مدارس دینی پاکستان است.»
عباس بصیر آخرین وزیر تحصیلات عالی افغانستان بود که به تاریخ ۲۸ اگست ۲۰۲۱ این وزارت را به عبدالباقی حقانی، از اعضای ارشد حکومت طالبان سپرد. اندیپندنت به نقل از این وزیر پیشین نوشته است: تغییر در رهبری نهادهای تحصیلی و اخراج افراد تحصیلکرده و باتجربه از ساختار وزارتخانه باعث شد نظام تحصیلی در افغانستان فروبپاشد.
آقای بصیر از پیامدهایی که خود آنرا «ناگوار» توصیف کرده هشدار داده و گفته است که «بیش از ۳۰ درصد استادان دانشگاهها، که بیشتر آنان در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد در کشورهای جهان تحصیل کرده بودند، افغانستان را ترک کردهاند.»
به گفتهی او، پیامدهای منع تحصیل زنان، تغییر محتوای آموزشی، و فروپاشی نظام تحصیلی در کوتاهمدت دیده نمیشود، اما در درازمدت و پس از پنج یا ده سال درک خواهد شد و اثرات منفی آن تا دستکم ۵۰ سال بعد باقی خواهد ماند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/29267